Pastila împotriva fricii de a vorbi în public

Zeci de articole propun o serie de soluții pentru teama de vorbit în public, una dintre temerile cronice, bag seamă, ale oamenilor. Parcă nimic nu are efect, parcă tot am mai căuta o variantă mai simplă, mai eficientă, una care să ne vindece complet și instant de această de frică. La un moment dat, am fost întrebată chiar dacă nu se poate lua o pastilă.

E adevărat că frica are efect paralizant, așa încât, personal, cred că cea mai bună soluție contra oricărei frici este acțiunea. În primul rând, pentru că frica dă lucrurilor proporții mult mai mari decât au acestea în realitate, iar în majoritatea cazurilor este nejustificată, ține doar de percepția noastră.

În plus, cu cât îți e mai frică, cu atât ar merita mai mult să faci ceva, pentru că s-ar putea să descoperi și să depășești astfel un blocaj care se manifestă și în alte arii ale vieții, nu doar când vine vorba despre vorbit în public. Spre exemplu, dacă nu ai suficientă încredere în tine, cu siguranță asta se reflectă într-un fel sau altul și în activitatea profesională. Îți recomand din inimă, dacă te regăsești în acest exemplu, să ții un discurs. Îți garantez că aplauzele de mulțumire ale publicului îți vor crește stima de sine, îți vor aduce un plus de curaj, iar tu te vei uita cu mai multă amirație în oglindă.

Deci fă ceva! Iată câteva soluții și câțiva pași pe care ai putea să îi faci:

  1. Vizionează în fiecare zi un scurt discurs. Găsești suficiente și diverse discursuri de calitate pe platforma TEDx.
  2. Scrie un discurs de 2-3 minute despre ceva care te pasionează (sau chiar despre experiența vizionării zilnice a unui discurs) și spune-l unui prieten. Pare un lucru neînsemnat din moment ce publicul tău va fi format dintr-o singură persoană care îți mai e și apropiată. Pare, dar nu-i. Ar putea fi un nou pas în procesul tău de pregătire pentru a vorbi unui număr mai mare de persoane și fiecare pas contează.
  3. Citește o carte despre public speaking. Sigur vei găsi acolo povești ale unor speakeri și niște informații utile care îți mai pot liniști o parte din temeri.
  4. Mergi la un curs de public speaking, unde vei dobândi instrumente și tehnici de construcție a unui discurs. Vei elimina astfel blocajul de tipul Nu știu să fac un discurs și vei prinde curaj să pui în practică ce ai învățat.
  5. Frecventează un club de public speaking, unde poți să exersezi în siguranță, într-un grup restrâns de colegi pe care îi cunoști și care se confruntă cu aceleași provocări ca și tine.
  6. Ai de ținut un discurs urgent? Lucrează cu un coach, care îți va putea oferi suport personalizat pentru tine și punctual pentru discursul și evenimentul respectiv.

Ei bine, da, există o pastilă. Se numește ACȚIUNE și are ca ingrediente: practică în diferite contexte, lucrul cu sine, acumulare de informații și expuneri repetate în public. De asemenea, e important de știut că pastila numită ACȚIUNE are eficiență și dă obișnuință și lejeritate pe scenă doar dacă este luată în doze constante, pe termen mediu și lung.