Vreau să scriu o carte. De unde să încep?

Una dintre cele mai întâlnite întrebări când vine vorba de scris o carte este: De unde încep?
Deseori se spune că începutul e greu, ca atunci când e nevoie să urnești căruța din drum. Acest lucru este valabil și în scrierea unei cărți. Prima propoziție e cea mai importantă. Deci, de unde începem?

Putem începe în mai multe moduri:

1. Unii scriitori aleg întâi titlul. Astfel, partea cu primele cuvinte e practic rezolvată, simt că, o dată ce au ales titlul, conținutul vine de la sine. Trebuie să bați în cuie titlul de la început? Nu, desigur! Poți să revii la el, poți să îl schimbi în orice moment, dar dacă îți vine în minte un titlu, oricare ar fi el, pornește de acolo și decizia finală o vei lua pe măsură ce scrii și finisezi.

2. Alți scriitori preferă să aranjeze întâi cuprinsul, ca să aibă o structură pe care să clădească apoi manuscrisul. Dacă ești o persoană care iubește structura, s-ar putea ca asta să fie o soluție foarte bună pentru tine, pentru că te va ajuta, o dată ce ți-ai clarificat care sunt capitolele, să selectezi informațiile sau poveștile potrivite pentru fiecare în parte. Altfel spus, textul va fi din start pus într-o ordine.

3. Spre deosebire de scriitorii structurați de mai sus, există o altă categorie, scriitorii care preferă să lase informațiile pe o anumită temă să vină pur și simplu. Cu alte cuvinte, aceștia încep din mijloc, cu o idee. Pun pe hârtie (sau într-un word) toate ideile care le vin și abia apoi încep să le ordoneze, să le pună cap la cap, într-o logică cu punct de plecare și final.

4. Se poate începe cu concluzia? De ce nu? Poți avea un mesaj clar de transmis sau o idee care merită împărtășită, poți începe… direct cu finalul, pentru ca apoi să construiești toată argumentația necesară, așa cum își construiește pledoaria un avocat.

5. Pentru că de multe ori știm mai bine ce NU ne place decât ceea ce ne place, am ales pentru final o sugestie care, cine știe?, poate te determină să pui mâna pe stilou! Cum ar fi să pornești de la o poveste care NU îți place și să scrii una care este fix opusul acesteia?

După cum ai văzut, dragă viitor autor, poți începe să îți scrii cartea de la titlu, cuprins, din mijloc, de la concluzia finală sau… de unde îți vine ideea. Important este să pui primele cuvinte pe hârtie sau într-un fișier word. Invitația mea este doar să dai voie acestor prime cuvinte să îți vină în minte și să nu te blochezi singur, în așteptarea frazei perfecte.

Pornește și scrie-ți cartea! Vino în tabăra Scrie-ți cartea în 7 zile și… fii fericit! – tabără finalizată cu publicarea cărții tale! Detalii AICI

Inspirație!

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *