Vreau să scriu o carte. Despre ce să scriu?
Bine-bine, e util, e împlinitor, pot și vreau să scriu o carte. Dar despre ce să scriu?

Știu că poate fi provocator să alegi subiectul viitoarei tale cărți. Din acest motiv vin cu câteva idei, care sper să te ajute, dincolo de cazul în care vrei sa scrii, să zicem, un roman, sau beletristică, în general.

  1. Scrie despre ce te pricepi cel mai bine. Mai ales dacă ești la prima carte, acesta ar putea fi cel mai bun sfat, pentru că ai conținutul la îndemână. Atunci când ai o experiență de 5 sau chiar de 10 ani într-un domeniu este imposibil să nu găsești informații prețioase pentru cei aflați la început de drum și care, mulțumită cărții tale, vor economisi timp și energie în drumul lor profesional. Ce provocări ai avut și ce soluții ai găsit? Gândește-te la câteva lucruri pe care le știi acum foarte bine și ți-ar fi prins și mai bine să le fi știut de la început.
  1. Scrie despre ceea ce te pasionează cu adevărat. Cu siguranță vei avea publicul tău, fie format din cei care îți împărtășesc înclinația, fie din cei cărora le vei trezi curiozitatea și pe care îi vei inspira în cele din urmă să încerce și ei (măcar o data în viață) ceea ce faci tu din pasiune în timpul liber. În urmă cu câteva zile s-a stins din viață Marcian Bleahu, autorul a 41 de cărți, cunoscut pentru pionieratul și dezvoltarea speologiei, dar și pentru popularizarea științei și a ecologiei în România. Vestea dispariției sale am primit-o pe rețelele sociale, nu din presă, ci din postarea unui om care a devenit pasionat de speologie grație cărților lui Marcian Bleahu. “Idolul tinereții mele, cel care a scris cărțile cu care am dormit ani întregi sub pernă și care m-a făcut să iubesc geologia și carstologia a trecut la cele veșnice la 95 de ani!” – a scris acesta într-o postare pe Facebook.
  1. Ai o întrebare care te-a urmărit toată viața și căreia ai încercat să îi găsești un răspuns? S-ar putea să fii surprins când ai să constați că nu ești deloc singurul care a avut această frământare. Doar că tu, dacă tot ai făcut cercetare să îi dai de cap, ar merita să faci și efortul de a aduna multiplele perspective pe care le-ai studiat și de a da mai departe concluzia la care ai ajuns.
  1. Urmărește-te și așterne pe hârtie parte din conștientizările tale zilnice. Nimic nu este lipsit de însemnătate, dacă te uiți cu atenție și te străduiești să descoperi semnificațiile din spate. Mai mult decât atât, semnificațiile pe care le descoperi azi s-ar putea să fie diferite de cele de ieri sau s-ar putea să fie cele de ieri îmbogățite. Sau ai putea să le adaugi semnificații descoperite prin alți ochi, din perspectiva altor persoane ori, de ce nu?, din perspectiva altor ființe? Crezi în puterea poveștilor? Crezi că există posibilitatea ca măcar un om să facă o schimbare în bine în viața sa ca urmare a unei conștientizări împărtășite de tine într-o poveste scurtă? Atunci ce mai stai?
  1. Dacă vrei, poți să faci o mică cercetare. Caută un numitor comun, verifică ce subiect trezește interesul celui mai mare număr dintre cunoscuții tăi. Sau verifică ce anume vor să afle oamenii în ziua de azi, ce îi interesează, ce soluții caută, ce anume îi îngrijorează, analizând diferite statistici ale căutărilor pe Internet. Alege apoi din acestea subiectul pe care intuiția îți spune că poți să îl acoperi sau sfătuiește-te cu o editură.

Sper că sugestiile de mai sus ți-au lărgit plaja de soluții și te ajută să mai faci un pas spre împlinirea visului tău de a scrie o carte.

Îți doresc inspirație!
Cristina

Foto: Freepik