Cristina Bărănescu

Cristina Bărănescu este public speaking coach si facilitator în programe de dezvoltare personală.

 

Filolog de profesie, şi-a început cariera ca redactor radio și redactor la Editura RAO. Ulterior, a tradus o carte, a scris şi publicat o carte în versuri pentru copii, a editat sute de pagini ca redactor la RA Monitorul Oficial și sute de ştiri ca redactor-şef în mass-media.

În prezent lucrează tot cu cuvinte, însă în zona de public speaking.

Din 2014 este facilitator și Nexus Coach în echipa Andy Szekely.

„Am convingerea că lucrurile (implicit și vorbitul în public) pot fi și simple. In anumite condiții. De când mă ştiu sunt o căutătoare de astfel de căi, spre simplitate. Și cred că lucrurile sunt în esență simple.

Îmi amintesc de o poveste din facultate, unde studiam şi o limbă orientală. Am învățat plină de entuziasm cum se conjugă verbele regulate, după care m-am trezit în fața a 50 de tabele cu excepții, cu verbe care se conjugau diferit. Totul părea imposibil de învățat și am amânat cât am putut momentul susținerii examenului respectiv. L-am întrebat şi pe profesor:

  • Domnule, profesor, totuși, sunt 50 de tabele, cum le putem reține?
  • Îți pui picioarele într-un lighean cu apă rece, domnişoară, și le înveți! mi-a răspuns omul cu un ton care mi-a dat de înțeles că, la vremea lui, cu sau fără apă rece, și el avusese bătăi de cap cu verbele.

Când nu am mai avut ce face, cu o săptămână înainte de examen, am început să analizez cu atenție regulile de bază și să le compar cu fiecare excepție în parte. De dimineaţa până seara, 7 zile întregi am buchisit tabelele cu verbe și, Evrika!, am descoperit că fiecare excepție avea un motiv logic, firesc în spate. În marea majoritate a cazurilor, se dublau nişte consoane sau apăreau combinații de consoane care nu se puteau rosti. Prin urmare, în două pagini A4, am scos câteva reguli noi, care explicau de ce apar excepțiile, când și ce modificări implicau acestea. Știu ce gândești. Da, am luat examenul. Cu nota 9, spre surprinderea profesorului meu. Cu ajutorul celor 2 pagini – o sinteză logică și argumentată care m-ar fi putut salva de un an întreg de calvar.

PS. Și da, am dat regulile mai departe, și colegilor mei, știind că vor aprecia imposibilul devenit posibil atât de simplu!

Cu răbdare și dedicare poți ajunge la ceea ce e simplu și eficient. În orice, nu doar când vine vorba de verbe. Eu aștept să îți arăt că vorbitul în public poate fi simplu!

De asemenea, dacă ai o provocare de orice fel – de luat o decizie, ai nevoie de mai multă claritate sau ai un obstacol de depășit – contactează-mă acum. Să lucrăm împreună astfel încât să spui: Aha! Ce simplu!”